Kansainvälisen turnaus tarjosi runsaasti opittavaa
Prague Games 2024
Neljä Duo Jämsän pelaajaa (Atte Vilenius, Samuli Ilmonen, Joel Ilmonen ja Akseli Virtanen) osallistuivat Tsekin pääkaupungissa Prahassa Prague Games 24 salibandyn suurturnaukseen osana tsekkiläisen yhteistyöseuramme Florbal Ustin B16 joukkuetta. Tässä havaintoja erittäin onnistuneesta pelireissusta Tsekeissä.
Miltä turnaus näytti kokonaisuutena ?
Prague Games -turnaus on erittäin ammattitaitoisesti järjestetty junioriturnaus. Pelejä pelataan yhteensä n. 20 eri paikassa ympäri Prahaa. Joukkueita on kaiken kaikkiaan yli 300 ja pelaajia n. 6000. Osallistujia oli tänä vuonna kaikkiaan 13 eri maasta.
Kaikkiin pelipaikkoihin pääsi sujuvasti julkisella liikenteellä, eli esimerkiksi vuokra-auton käyttöön ei ollut tarvetta. Jokainen pelaaja ja toimitsija sai rannekkeen, joka mahdollisti ilmaisen kulkemisen pelipaikoille metrossa, bussissa ja ratikalla. Pelipaikkojen läheisyydestä löytyi erilaisia ravintoloita ja kauppoja, joten ruoka ja juomahuolto oli helppoa.
Pelihallien taso vaihteli. Ustin joukkue pelasi kahdessa hallissa. Ensimmäiset ja viimeiset pelit pelattiin vanhassa mutta remontoidussa kaarihallissa, jossa kenttä oli betonin päälle laitettu muovimatto. Tämä alusta ei ollut pelaajien mieleen sen liukkauden ja kovuuden takia.
Kaksi peliä päästiin pelaamaan yhdessä turnauksen pääsaleista. Muutaman vuoden vanha halli oli viimeisen päälle, paitsi ilmastoinnin osalta. Yli 30 asteen helle oli lämmittänyt rakennuksen ja kuuma kosteus vaati jatkuvaa nesteytystä niin pelaajilta kuin katsojiltakin. Pohjoisen pojilta meni hieman aikaa totutella kuumiin olosuhteisiin. Veden jatkuvan juomisen tarvetta ei voinut liikaa korostaa.
Turnauksen finaalit olivat näyttävä tapahtuma joka ikäluokassa. Esimerkiksi B16 -ikäluokan finaalipeliä oli katsomassa n. 1500 henkeä. Pelin alussa soivat kansallislaulut, pelit striimattiin n. 10 kameralla ammattimaisesti ja salissa olivat isot screenit. Tapahtumaan oli siis panostettu. Sveitsin otteluissa lehmänkellot kilkattivat ja yleisö oli täysillä mukana pelissä.
Miltä pelit näyttivät ?
Kansainvälisiin turnauksiin osallistuminen antaa niin pelaajille, kuin valmentajillekkin uusia ajatuksia, ideoita ja ennen kaikkea ymmärrystä siitä, missä salibandyssa mennään.
Tämä kansainvälinen suurturnaus tarjosi paljon uusia juttuja, joita voidaan hyödyntää myös Duon toiminnassa. Oleminen osana Tsekkiläistä joukkuetta tarjosi myös hienon tilaisuuden katsoa tsekkiläistä salibandy kulttuuria joukkueen sisältäpäin.
Turnauksessa oli monen tasoisia joukkueita. Osa joukkueista oli puhtaita seurajoukkueita, mutta mukana oli myös turnaukseen kerättyjä joukkueita. Ustin lohkossa jokainen peli oli laadukas ja erityisesti jatko-ottelut vaativat jokaiselta pelaajalta parhaansa yrittämistä.
Urheilullisuus näkyi tekemisessä
Kun katsoi joukkueiden tekemisiä niin peleissä, kuin pelien ulkopuolella, niin päällimmäinen ajatus oli, että joukkueiden tekeminen on urheilullista sen monissa muodoissa.
Alkulämmittelyt tehtiin säntillisesti tietyn kaavan mukaisesti, toisten kannustaminen ja pelissä joukkueena eläminen oli silmiinpistävää. Lihashuolto, venyttely jne..olivat osa kokonaisuutta. Esimerkiksi Ustin pelaajilla oli kaikilla lihashuoltorulla vakiovarusteena, kun tultiin treeneihin tai peleihin.
Yleiskunto pelaajilla näytti olevan hyvä, lähes jokaisen joukkueen pelaajat jaksoivat juosta kentällä. Jokainen pelaaja antoi kentällä kaikkensa.
Kun mentiin kohti finaaleja, niin joukkueiden pienet, mutta selkeät erot alkoivat erottua. Esimerkiksi B17 finaali oli erittäin tasainen, mutta muutaman pelaajan henkilökohtaisen taitotason puutteet ratkaisi voiton vastustajalle.
Pohjoismainen vs. Keskieurooppalainen pelikulttuuri
Keskieurooppalaisessa ja pohjoismaalaisessa salibandyn pelikulttuurissa on havaittavissa eroavaisuuksia. Keskieurooppalaisen salibandy ei perustu tylsään pallon siirtelyyn alakolmiossa, vaan peli on suoraviivaisempaa ja viihdyttävämpää. Tarjolla on rytinää ja ryskettä. Peli on siis fyysisempää ja tapahtumia riittää koko ajan. Tähän suuntaan salibandyn on myös menossa kansainvälisesti. Esimerkiksi Tsekissä harjoittelussa korostetaan fyysisyyttä ehkä enemmän kuin suomalaisessa pelikulttuurissa on totuttu.
Keski-Euroopassa jokainen yrittää loppuun asti taistella ja joskus pohjoismaalaisessa kulttuurissa oleva luovuttamisen mentaliteetti loistaa poissaolollaan. Esimerkiksi meidän Ustin joukkueessa Ustin jokainen pelaaja painoi vaihdot täysillä. Pelaajat seisoivat vaihtopenkin edessä ja kentällä pelaaminen oli erittäin aktiivista.
Joukkueen yhteisöllisyys oli myös sellainen, mistä meillä on paljon opittavaa. Joukkue otti Duon pelaajat todella hyvin mukaan joukkueeseen, vaikka aina yhteistä kieltä ei löytynytkään. Joukkue kannusti toisiaan ja “läpyjä” jaettiin joka tilanteessa. Mitään purnausta peliajasta tai paikoista ei esiintynyt. Mentiin siis joukkueen menestys edellä. Tämä joskus meillä Suomessa unohtuu.
Oli mielenkiintoista havaita, että erityisesti sveitsiläiset joukkueet olivat lähes jokaisen sarjan kärkikastia tai loppuottelussa. Näyttää siis siltä, että Sveitsissä salibandy on nousussa ja kiinnostus lajiin on isoa. Onko Suomi jäämässä jälkeen ?
Duon pojat pärjäsivät hyvin vauhdissa
Duon pojat Atte, Samuli, Joel ja Akseli sopeutuivat hyvin turnauksen vauhtiin. Jokainen teki parhaansa ja kiitos tuli myös Ustin valmentaja Karel Klimalta. Pistepörssissä Atte keräsi hienon määrän pisteitä (7 peliä 8 maalia ja 6 syöttöä) ollen koko B16 ikäluokassa pistepörssin kolmas.
Samuli ja Joel pelasivat pääosin puolustajina ja Atte ja Akseli hyökkääjinä.
Turnauksen ottelutulokset Ustin osalta. Jos ei maata mainittu, niin joukkue on Tsekistä.
Florbal Usti - Red Eagles Austria (AUT) 3:2
Tatran Stresovice - Florbal Usti 0:4
Florbal Usti - Paskov Saurians 4:6
Varla IBK (SWE) - Florbal Usti 1:6
FS Masters/Ulbroka Black (LAT) - Florbal Usti 5:2
Kralupy Wolves - Florbal Usti 1:4
Florbal Usti - EFS United (SUI) 2:7
Miten Duon ja Florbal Ustin yhteistyö jatkuu ?
Ustin valmentaja Karel Klima oli erittäin tyytyväinen tähän turnaukseen ja yhteisjoukkueeseen. Myös Duon johtoportaan näkökulmasta tämä ja kevään reissu olivat erittäin antoisia ja silmiä avaavia kokemuksia.Tämän turnauksen aikana vaihdettiin valmennusfilosofisia ajatuksia. Ja lisää on luvassa. Tulemme jatkossakin vaihtamaan valmentajien kesken ajatuksia ja suunnitelmissa on, että Duo saa Tsekistä vieraita ensi vuonna. Prague Games 2025 järjestetään 9-12.7.25. Jos pelaajilta kysytään, niin ensivuonna on kova halu päästä uudestaan kokemaan kansainvälisen turnauksen ilmapiiri.
Duo on nyt toden teolla avannut kansainväliset kanavat ja mahdollisuudet Duon ja Ustin yhteistyömuotojen välillä ovat moninaiset.
Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä !